Mi tegyünk halál esetén

A halál eset nem mindig ér váratlanul, de amikor bekövetkezik nehéz kérdésekre kell megkapni a választ. Most néhány mondatban ezt megtesszük, de fontosnak tarjuk, azt, hogy ilyen esetnem jobb ha azonnl felkeresi vállalkozásunkat ügyeleti számunkon, és segítséget kér. Kórházi elhalálózás esetén is hagyjon egy kis időt, és csak utána döntsön a vállakozó személyéről, nem engedje, hogy befolyásolják döntésében, mert sajnos azt később esetleg megbánhatja. A temetés egyszeri és megismételhetetlen ezért fontos a józan döntés.

Mi a teendő:

Lakáson történõ elhalálozásnál értesíteni kell a háziorvost vagy az ügyeletes orvost, aki elvégzi a halott vizsgálatot és intézkedik a halott elszállításáról. Községekben célszerû a halott szállításhoz a késõbbi temetkezési szolgáltatót kérni. E tényt, valamint a temetés módját (hamvasztás, temetés) az orvossal tudatni kell.

Községekben a halott vizsgálati bizonyítványt a háziorvos állítja. ki. Amennyiben hamvasztásra kerül sor boncolás nélkül, az anyakönyveztetés után az ÁNTSZ tisztiorvosi engedélye is szükséges.

Kórházi elhalálozás esetén, a kezelõ osztályon át kell venni az elhunyt személyi tárgyait, ugyanitt kezdeményezhetõ a boncolástól való eltekintés, amelyhez a patológiai osztály vezetõjének és a fõigazgató engedélyére is szükség van.

A halott vizsgálati bizonyítványt a patológiai osztály állítja ki. Amennyiben az nem lehetséges, az ÁNTSZ hatásköre.